23 SEPTEMBER 2023

  1. Hilversum Business Center

1.1 HBC-1 & HBC-2
Vanwege de grote vraag is HBC-1, gelegen aan de Zeverijnstraat 6 te Hilversum uitgebreid met HBC-2 welke gelegen is aan de Vreelandseweg 5 te Hilversum. Bij HBC-1 betreft het met name de grotere ruimten vanaf 30 m². Er bleek ook een grote vraag te zijn naar kleinere ruimte van ca. 20 m², welke te vinden zijn bij HBC-2.

1.2 Receptie
Lisette Timm (office manager bij Sportrevalidatie Hilversum) blijft, naast Miranda Eijkman en Gaby van ’t Hul, bij de entree aanspreekpunt voor alle bezoekers. Als gastvrouw ontvangt zij het bezoek, verwijst deze door, verzorgt de post en telefoon voor Sportrevalidatie Hilversum en het Hilversum Business Center. Het komt regelmatig voor, dat wij post ontvangen op het adres van het HBC, met een voor ons onbekende tenaamstelling. Indien u meerdere bedrijfsnamen gebruikt, zouden wij u willen verzoeken, dit te melden bij de receptie, zodat de onbekende post niet retour afzender hoeft. Er is altijd iemand op de receptie aanwezig. Maandag en donderdag  8:00 – 17:00 uur, dinsdag en woensdag  8:00 -18:00 uur en vrijdag 8:00 – 17:30 uur.

1.3 Huismeester
Ronald Stam, wie kent hem niet, is iedere dag in het Hilversum Business Center aanwezig. Hij is verantwoordelijk voor het schoonhouden van het sanitair, het groenonderhoud en schilderwerk binnen en buiten het pand. Daarnaast is hij als huismeester / technische dienst, aanspreekpunt voor iedereen binnen het HBC.

1.4 HBC-borrel
Enkele keren per jaar is er een HBC Center borrel. Meestal is dit rond de jaarwisseling en zomervakantie. Vanwege de corona epidemie is deze tot nader bericht uitgesteld. Wellicht is het in de toekomst interessant een HBC borrel te houden, in combinatie met een spreker of een presentatie van één van de bedrijven binnen het Hilversum Business Center. Wij staan open voor meningen, ideeën of initiatieven.

1.5 Vergaderruimte
Het HBC beschikt sinds 2018 over een vergaderruimte, waar huurders kosteloos gebruik van kunnen maken. De vergaderruimte is bedoeld als uitbreiding van onze service / dienstverlening naar huurders van het HBC. De vergaderzaal is gesitueerd in de Dudokzaal op de begane grond van het HBC-1.

1.6 Reserveren vergaderruimte
De vergaderruimte is te reserveren via de website (later ook via de vernieuwde HBC app), t.w.: https://hilversumbusinesscenter.nl  onder ->BUSINESS -> VERGADERRUIMTE -> RESERVEREN
De vergaderruimte kan per keer, maximaal 1 uur gereserveerd worden. Mocht er behoefte zijn aan een langere periode, dus 2 of 3 uur, dan dient ieder extra uur opnieuw, separaat gereserveerd te worden. Van elke reservering ontvangt u een geautomatiseerde bevestigingsmail. Het annuleren van een reservering kan binnenkort ook via de HBC website of HBC app.

  1. Sport & Gezondheid

2.1 Sport & Gezondheid
Als gevolg van een nieuwe invulling van de vrijgekomen ruimten gaat het HBC een  belangrijke rol spelen, op het gebied van sport en gezondheid, binnen gemeente Hilversum en omstreken.

2.2 Fit For Free wordt SportCity
Fit For Free in Hilversum heeft medio dit jaar de vrij gekomen ruimte van ROC Amsterdam in gebruik genomen, in uitbreiding op de begane grond en heeft nu een totaal oppervlak van ruim 2.000 m². Het gehele interieur is vernieuwd. Tevens breidt SportCity vanaf dit jaar uit naar 113 clubs in heel Nederland en gaan alle Fit For Free clubs verder onder de naam SportCity. Heropening is begin 2023 en is beslist een bezoek waard. https://www.sportcity.nl/

2.3 Office Centre wordt Monk Bouldergym Hilversum
We zijn verheugd Monk Bouldergym Hilversum te mogen verwelkomen, in de vrijgekomen ruimte van Office Centre met een totaal oppervlak van ruim 2.200 m², opening eerste helft 2023. Monk heeft momenteel locaties in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Boulderen is klimmen op wanden tot 4 m hoog. Zonder touw, klimgordel of andere hulpmiddelen. Het is goed voor een complete workout; van boulderen word je fit, sterk, slank én lenig. In Monk vind je meer dan 200 ‘boulders’ (korte klimroutes) op allerlei verschillende wanden. Wekelijks worden er nieuwe klimroutes gebouwd. Onder de wanden liggen dikke valmatten. Tevens is er een ondergeschikte horeca en -retail aanwezig, welke ook voor mensen van buiten toegankelijk is. Het is een aanrader hier na opening een kennismakingsbezoek te brengen. https://monk.nl/hilversum/

2.4 Sportrevalidatie Hilversum
Sinds 2011 is Sportrevalidatie Hilversum Fysiotherapie gevestigd op de begane grond van het Hilversum Business Center en is één van de vaste waarden binnen het HBC. Verantwoordelijk voor onder andere de receptie en biedt alle verschillende vormen van fysiotherapie waaronder manuele therapie revalidatie en sportfysio, etc. Toonaangevend en gezichtsbepalend binnen Hilversum en omstreken. https://www.sportrevalidatie-hilversum.nl/

  1. Ontwikkelingen

3.1 Nieuwe website
In 2010 is de HBC website gelanceerd. Deze was toen geschreven in HTML. In 2015 is de aangepaste HBC website gelanceerd. Deze was geschreven in WordPress, waarbij de lay out van de website onveranderd was, met die uit 2010. Medio 2023 wordt de HBC vernieuwde website met een geheel nieuwe lay out gelanceerd, t.w.: https://hilversumbusinesscenter.nl Deze vernieuwde lay out is afgestemd op de huidige gebruikerswensen en ontwerpeisen. Wij houden u op de hoogte ten aanzien van de exacte release datum.

3.2 HBC app
In 2019 hebben wij onze HBC app gelanceerd welke te vinden was in de Google Play Store en Apple App Store. Momenteel is er een nieuwe HBC app in ontwikkeling, die geplaats zal worden in de PWA (Progressive Web App) Store, waarin o.a. ook Twitter te vinden is. De volgende informatie is te vinden in de HBC app, t.w.: HBC info (beveiliging, HBC borrel, huishoudelijk reglement, huismeester, meldingen, noodgevallen, parkeren, receptie, sociale media, schoonmaak, vergaderruimte), Service desk, Boardroom (vergaderruimte en de mogelijkheid tot reserveren), Client Portal, E-mail (Mijn account: voor inloggen, zodat ingevulde formulieren zijn gekoppeld aan een huurder.), Newsletter en Notifications (onderhoud, bezetting receptie, e.d.). Wij houden u op de hoogte ten aanzien van de exacte release datum.

3.3 Wikipedia
Momenteel zijn wij druk met de ontwikkeling van een Wikipedia-pagina, met betrekking tot ons pand, gemeentelijk monument van architect Willem Marinus Dudok. Ons doel is om een uitgebreide en betrouwbare bron van informatie te creëren over een specifiek onderwerp dat we belangrijk vinden. Het schrijven van een Wikipedia-pagina is een proces dat tijd en moeite vergt. We hopen dat het een nuttige bron zal worden waar iedereen toegang toe heeft en waarop vertrouwd kan worden voor accurate informatie. We houden u op de hoogte ten aanzien van de voortgang.

3.4 Sociale media
Het HBC is sinds enige tijd ook vertegenwoordigd op Facebook. De inhoud van dit platform zal in de nabije toekomst verder uitgebreid worden.

3.5 Food & drinks automaat)
Binnenkort kan iedereen altijd toegang krijgen tot gezonde tussendoortjes en drankjes. Tot voor kort was dit alleen mogelijk bij grotere bedrijven. De Junea food & drinks vormen een perfecte match naast het koffiezetapparaat. Je bedient de Junea met je smartphone. Je hebt dus geen pinpas of contant geld nodig. Je hoeft zelfs geen app te downloaden.
Stap 1 – Scan de QR-code met de camera van je smartphone.
Stap 2 – Pick bekijk het assortiment, kies een product.
Stap 3 – Pay betaal simpel en snel met iDEAL.
Stap 4 – Pak en klaar.
De food & drinks automaat is te vinden op de 1e verdieping van HBC-1

4 Energie & Milieu

4.1 Klimaat- & energiebesparende maatregelen
Zoals u inmiddels gemerkt heeft worden er klimaat- en energiebesparende maatregelen genomen. Inmiddels is het HBC van het gas af en door het gebouw te gaan verwarmen/koelen met nieuwe airconditioningsapparatuur. We vertrouwen erop dat iedereen het klimaat een warm hart toedraagt, begrip heeft voor de daarmee gepaarde overlast. Het glas van Hilversum Business Center is voor een grootdeel inmiddels vervangen door Hr++. De PL verlichting is vervangen door LED- en waar nodig voorzien van bewegingssensoren. De gebouwverlichting aan de buitenzijde, gaat rond middernacht uit. Wij zouden het op prijs stellen indien u bij het verlaten van de kantoorruimte de airconditioning en verlichting uitzet.

4.2 Beveiliging / alarm
De beveiliging / alarm installatie is er ten behoeve van alle bedrijven binnen het Hilversum Business Center. Deze installatie wordt regelmatig steeds verder geoptimaliseerd. De installatie werkt zoals het hoort. Toch gebeurt het nog regelmatig dat deze bij betreden of vertrek uit het pand vergeten wordt uit- of aan te zetten. Naast de veiligheid brengt het extra kosten met zich mee, als het beveiligingsbedrijf in het weekend of avonduren het pand moet inspecteren op braak of insluipers. Belangrijk is dat voor de veiligheid voor u en uw collega bedrijven, hier zorgvuldig mee om te gaan. Mocht er in de avond toch later doorgewerkt worden, zal er rekening mee gehouden moeten worden, dat het alarm om 24:00 uur automatisch ingeschakeld wordt.

  1. Gouden beeld

5.1 Mercurius – Hermes
Kunstenaar Dick Stins ( 1914 – 1984 ), ontwierp het verguld bronzen monumentaal beeld voorstellende de god Mercurius, 1958, Hollands, hoogte ca 3 meter. Mercurius is jong, atletisch, ongekleed en dynamisch weergegeven. Hij staat op zijn linkerbeen op een bol en is voorzien van zijn vaste attributen. Zijn rechterarm is vooruitgestrekt uitgebeeld en houdt een caduceus ( magische staf ) vast. De staf is door twee slangen om wonden en bekroond met twee vleugels. Zijn hoofd is getooid met een petasus, een gevleugelde hoed en geschoeid met gevleugelde sandalen, symbolisch voor zijn snelheid. Zijn rechterbeen is schuin naar achter gebogen en zijn licht gebogen linkerarm, actief en schuin langs zijde uitgebeeld. Zijn gezichtsuitdrukking is stoer en krachtig. Het gehele bronzen beeld is naturalistisch en gedetailleerd uitgewerkt.

Er is bij de oppervlakkige visuele inspectie geen signatuur of een gietersmerk aan de buitenzijde aangetroffen. Het beeld is geplaatst op een beschilderd betonnen ca. 4 meter hoge conische kolom bekroond met een grote ronde bol. De bovenzijde van de kolom is rondom verfraaid met cannelures en afgedekt met taps toelopend  blauw geschilderd vlak.

Tot op heden is er geen oeuvre catalogus over Dick Stins verschenen of een overzichtstentoonstelling. Aan de hand van afbeeldingen van enkele monumentale werken van hem, is het niet mogelijk een duidelijk inzicht te krijgen in de artistieke ontwikkeling van de beeldhouwer. Chronologisch gezien is de Mercurius goed te plaatsen in zijn oeuvre. In hoeverre de samenwerking met de bekende architect Dudok hem heeft geïnspireerd en wat de invloed van de architect geweest zou kunnen zijn, is gissen. Wel is bekend dat Dudok graag een stempel drukte op zijn vormgegeven architectonische projecten. Dit is beschreven in de ontstaansgeschiedenis van het wereldberoemde stadhuis in Hilversum eveneens door Dudok ontworpen.

De god Mercurius (Grieks: Hermes) is een van de twaalf goden van de Olympus behalve de boodschapper van de goden is hij ook gids en de personificatie van de god van de handel. De weergave van Dick Stins Mercurius is geïnspireerd op de wereldberoemde Mercurius van de beeldhouwer Giambologna ( 1529 – 1608 ), zie afbeelding, in het Louvre te Parijs. Stins heeft alleen in zijn Mercurius, de staf verplaatst naar de rechter hand en het blazende hoofd waardoor Mercurius wordt “vooruit geblazen” is vervangen door een ronde bol. Verder is de god statischer en minder verfijnd weergegeven maar wel met krachtige forse detaillering.

Stins heeft een voorname versie van Mercurius geschapen in de 2e helft van de 20e eeuw, die indrukwekkend en imposant is. Enige stijl elementen zijn te herkennen in dit beeld van de monumentale werken van de begin 20ste eeuwse beeldhouwer Joseph Mendez Dacosta (1863 -1939) en van de later werkzame beeldhouwer Hildo Krop ( 1884 -1970 ) in Amsterdam. In 1905 is de Hilversumse drukkerij Nonhebel overgenomen door de heer J. van der Hagen en als n.v. De Mercuur voortgezet. Het firmavignet toonde toen een Mercurius met aan zedig hemdje aan.

Na overname in 1943 door de n.v. De Boer uit Den Helder werd in 1957 door de bekende Hilversumse architect W.M. Dudok in samenwerking met R.M.H. Magnée in 1957 de opdracht verleend een Industrieel pand te ontwerpen. Bij de opening in 1958 van het gebouw kreeg de firma het predikaat “Hofleverancier”. Uit: J.T. Hulsekamp e.a., 100 jaar Drukkerij C. De Boer jr., Hilversum 1970. Het pand is tegenwoordig een industrieel gemeentelijk monument van architect W.M. Dudok en R.M.H. Magnée.

  1. Tot slot – pubquiz

6.1 Pubquiz
Wat is de relatie tussen ons gouden beeld Mercurius en Radar Love van de Golden Earing. Diegene met het goede antwoord, worden beloond met een bijzondere attentie.

6.2 Tot slot
Heeft u over deze nieuwsbrief vragen of opmerkingen of over een ander onderwerp, dan horen wij dat graag. U kunt dan een bericht sturen aan info@hilversumbusinesscenter.nl of één van ons (Hans Boonstra en Roel Mühlstaff) persoonlijk aanspreken.

Met vriendelijke groet,

Directie Hilversum Business Center BV
Ir. R.L.A. (Roel) Mühlstaff
CEO